Bruidsparen in 2018 in heel ander financieel vaarwater

Bruidsparen in 2018 in heel ander financieel vaarwater

22 december 2017

Trouwen en bij een echtscheiding alles wat je bezit fifty-fifty delen, is vanaf volgend jaar passé. In Nederland wordt over een paar dagen afscheid genomen van de algehele gemeenschap van goederen die vanaf 1838 bestond. De huwelijksregels zijn gemoderniseerd maar dat betekent wel dat bruidsparen voortaan vóór de trouwdag zich op de financiële kant van het huwelijk moeten oriënteren. “Nog heel veel bruidsparen zijn zich niet bewust dat er wat gaat veranderen. Dat zal nog wel tot ‘ongelukken’ leiden,”zegt Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen. Dit landelijke samenwerkingsverband van notarissen gaat voortaan als stellen gaan samenwonen al voorsorteren op een eventueel toekomstig huwelijk of geregistreerd partnerschap.  

Minder samen delen

Op 1 januari a.s. verandert de algehele gemeenschap van goederen in een beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat er minder in de gemeenschap van goederen valt als men na die datum trouwt. In de beperkte gemeenschap van goederen vallen alleen de bezittingen en schulden die partners samen opbouwen. Erfenissen en schenkingen hoeven niet gedeeld te worden bij een scheiding. Door de nieuwe regels zijn er meer uitzonderingen en wordt het wel ingewikkelder. “In het buitenland wordt al langere tijd met vergelijkbare huwelijksregels gewerkt. Wij zijn heel benieuwd hoe de nieuwe huwelijksregels in Nederland gaan uitpakken. Wat blijft is dat stellen die precies willen weten waar ze aan toe zijn huwelijkse voorwaarden bij de notaris maken,” zegt Lucienne van der Geld die ook docent relatierecht is aan de Radboud Universiteit.

Betere regels

Netwerk Notarissen vindt de nieuwe huwelijksregels een hele vooruitgang. “Deze modernisering was hoog nodig nu mensen niet meer hun hele leven met één persoon getrouwd blijven. Het is voortaan wel nodig dat bruidsparen zich oriënteren op wat het huwelijk juridisch en financieel betekent. We denken dat nog niet voldoende stellen zich bewust zijn van de veranderde regels. Het referentiekader zijn vaak de ouders die in 75% van de gevallen in gemeenschap van goederen zijn getrouwd.” Daarom zet Netwerk Notarissen in op bewustwording en ontwikkelde voor stellen die gaan trouwen een gratis test waarmee ze een beeld krijgen hoe de nieuwe huwelijksregels in hun situatie uitpakken: www.trouwenengeldtest.nl.


Meer weten over de nieuwe huwelijksregels?

De Netwerknotaris vertelt je er graag meer over.